5 Centimeters per Second

5 Centimeters per Second

5 Centimeters per Second

Naziv: 5 Centimeters per Second
Alternativni naziv: Byousoku 5 Centimeter
Premijera: 2007
Studio: CoMix Wave Films
Tip: Film
Žanrovi: Drama, život,…

5 CENTIMETERS PER SECOND – RECENZIJA (SCARFINGER)


OBRADA:

Prevod: Vortodox


O filmu:

Ako se pitate zašto se film baš tako zove, 5 cm u sekundi je brzina kojom latice trešnjinog cveta padaju s drveta na tlo – a verujemo da nema potrebe objašnjavati vam duboko japansku simboliku koja stoji iza ove slike. Priča je naizgled jednostavna: počinje susretom dvoje tinejdžera koji se rasplamsava u idiličnu prvu ljubav, i vrhunac doživljava u noći kada mladi gospodin vozom prelazi preko pola Japana ne bi li još jednom video svoju draganu, jer su životne okolnosti naterale njihove roditelje na preseljenje, što neminovno znači i prekid veze. Međutim, film se ovde ne završava – dokazujući da su sve na prvi pogled jednostavne priče suštinski složene i višeslojne, Šinkai prati svog junaka, koji i dalje vene za davnom nikad prežaljenom dragom, u još dva životna segmenta. Prvi se bavi završnim razredima njegove srednje škole i dat je iz ugla koleginice iz razreda čija je on tajna simpatija, a drugi ga zatiče kao odraslog, zaposlenog čoveka, nesposobnog da održi normalnu vezu jer u svakoj ženi traži svoju ljubav iz detinjstva. Naravno, završna scena filma je ono što svi čekaju da vide – ponovni susret njih dvoje, dobrih 15 godina posle noći putovanja vozom.

Šinkai je filmom „5 cm per second“ uspešno objasnio neke stvari: da oblačno nebo može da bude jednako uzbudljivo kao i scena tabačine, te da bioskopski anime film kao forma i te kako uspeva da ispriča obične, ljudske priče s kojima se svako u publici može bar delom poistovetiti. Ne treba da čudi da se nalazi na top listi omiljenih animea velikog broja veterana među fanovima – ko sumnja, neka slobodno baci pogled na prvi „AMV8“ i prebroji koliko puta su korišćeni klipovi iz ovog filma.


STREAM:

Mirror 01

 LINKOVI:

Download Stream
Download MU Stream OL
Stream V

Stari Stream:„Bg-Anime na društvenim mrežama“

Facebook: bganime.rs
Twitter: anime_bg
Instagram: bganime
Google+: Bg-Anime.com


  • Kako bismo se zaštitili od zloupotrebe naših prevoda prvo objavljujemo strimove epizoda i oni su svima dostupni.
  • Same titlove i linkove za download ćemo objavljivati najverovatnije po završetku serije ili malo kasnije.

Facebook Comments (0)

Default Comments (5)

5 comments

    1. To je bio prvi Šinkaijev ozbiljan film. Priče umeju biti pomalo patetične, ali je za svaku pohvalu kako sve to izgleda. Posebno ako se ima u vidu činjenica da su on i supruga sami sve to radili…

Ostavite odgovor