Barefoot Gen

Bosonogi Gen

ANIDB

Naziv: Bosonogi Gen (Barefoot Gen, Hadashi no Gen)
Tip: Film
Godina izlaska: 1983.
Rađeno po mangi autora Nakazave Keiđija (Nakazawa Keiji)

„Bosonogi Gen“ počinje naizgled naivno: pratimo svakodnevni život jedne porodice u Hirošimi, tokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata. Otac je ogorčen na državu i umoran od ratovaranja, majka je u drugom stanju i bori se za svakodnevni opstanak domaćinstva, a Gen i njegovi brat i sestra provode onoliko bezbrižno detinjstvo koliko je u takvim okolnostima moguće. Međutim, život će im se zauvek promeniti u ponedeljak, 6. avgusta 1945. rano ujutro, kada američke vazduhoplovne snage budu bacile atomsku bombu na Hirošimu.

Ono što će uslediti čovečanstvo nije moglo da zamisli ni u najgorim košmarima. Trenutak pada bombe na grad predstavlja jednu od najupečatljivijih i najjezivijih scena u istoriji animacije: „Bosonogi Gen“ prikazuje razaranje i smrt u slow motion-u, bez mrve stilizacije ili emocionalne distance, ne krijući to kako izgleda prizor kada se meso topi s kostiju pod udarom atomske energije. Scena je toliko potresna da su mnogi izjavili da ih je animirani film više uznemirio od autentičnih, dokumentarnih snimaka iz Hirošime. A bomba je tek početak užasa kroz koji Gen i ono što je ostalo od njegove porodice moraju da prođu, dok Japan ne počne da se oporavlja od posledica rata.

Što je najvažnije, Genova priča je vrlo stvarna – autor Keiđi Nakazava je preživeo bombardovanje Hirošime i svoja najličnija iskustva pretočio u mangu. „Bosonogi Gen“ je objavljivan od 1973. godine (i to, verovali ili ne, u „Weekly Shounen Jump“ časopisu!), i spada u prve manga naslove koji su stekli slavu na Zapadu, jer se radi o ostvarenju sa snažnom antiratnom porukom, koje ipak govori o tome da su optimizam i istrajnost duha jedino što nas može izvući iz ratnog očaja. Osvojio je brojne nagrade, a zbog tematike je često poređen sa serijalom „Maus“ Arta Špigelmana – oba naslova su, svaki za sebe, dokazali da se i „banalni“ medij kao strip na složen način može baviti ozbiljnim, istorijski važnim temama (ko nije čuo za „Mausa”, smesta za Google!). Upravo to je ono što čini ovo ostvarenje tako moćnim: kada čitamo Nakazavinu mangu ili gledamo anime adaptaciju, svesni smo da nije reč o nekim tamo izmišljenim ljudima, u nekom tamo izmaštanom svetu. Sve što vidimo zaista se i dogodilo, a postoje preživeli koji nas o tome opominju. Zaboravite na ratne dokumentarce i lekcije iz istorije – „Bosonogi Gen“ će se postarati da nikada ne izbijete iz glave strahote nuklearnog naoružanja.

Stream:

326 total views, 9 views today

No votes yet.
Please wait...

Facebook Comments (0)

Default Comments (0)

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.