opstanak01Marketing SRPSKI ANIME I MANGA PORTAL!
Results 1 to 10 of 10

Thread: Bezbedna instalacija Ubuntu-a i drugih linuksa, na Windows, bez muchenja sa podeshavanjem win-a

Manijak Otaku
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 12.0%
    Achievements:
    VeteranTagger First Class25000 Experience Points
    GIGAFUN's Avatar
    Level
    100
    Thanks
    120

Bezbedna instalacija Ubuntu-a i drugih linuksa, na Windows, bez muchenja sa podeshavanjem win-a

Uz pomoc ove wubi aplikacije mozete da instalirate Linux, bez diranja postojeceg widows-a
    Kako je to moguce ? Prochitajte tekst ispod, ako znate i sami dodatno se raspitajte po netu.
    Na ovakav nachin koristim Ubuntu linux josh od polovine maja, a naravno da je moguce instalirati i neke druge distribucije. Nisam inicijalno hteo da postavljam i pricham dok bar neko vreme ja ne isprobam, kako to radi. Ovo sam predlozio josh nekim ljudima, i za sada da kucnem u drvo, nisam chuo za bilo kakve probleme

Wubi
    http://wubi-installer.org/

Wubi is an officially supported Ubuntu installer for Windows users that can bring you to the Linux world with a single click. Wubi allows you to install and uninstall Ubuntu as any other Windows application, in a simple and safe way. Are you curious about Linux and Ubuntu? Trying them out has never been easier!
    Download Now
    Wubi is Simple

No need to burn a CD. Just run the installer, enter a password for the new account, and click "Install", go grab a coffee, and when you are back, Ubuntu will be ready for you.
    Wubi is Safe

You keep Windows as it is, Wubi only adds an extra option to boot into Ubuntu. Wubi does not require you to modify the partitions of your PC, or to use a different bootloader, and does not install special drivers. It works just like any other application. Wubi is free of spyware and malware, and being open source, anyone can verify that.
    Wubi is Discrete

Wubi keeps most of the files in one folder, and if you do not like it, you can simply uninstall it as any other application.
    Wubi is Free

Wubi and Ubuntu cost absolutely nothing (free as in beer), but yet provide a state of the art, fully functional, operating system that does not require any activation and does not impose any restriction on its use (free as in freedom).

Ja i plus gomila korisnika je krenula ovako. Instalacija je vrlo bezbolna, a posle je uz malo truda moguce mashinu skroz prebaciti na ubuntu, ako to pozelite.
    Ubuntu se instalira kao "aplikacija" (u prevodu kao i bilo koji drugi program) s time da je u stvari potpuno funkcionalan Ubuntu, mada je ranije postojao problem da jedino nije radila hibernacija, kada se ovako instalira(ja nisam naleteo na ovaj problem). SVE ostalo radi kao i kad instalirate chisto ubuntu.
    Ako budete unhappy, i hocete da deinstalirate, problem je reshiv najjednostavnijom deinstalacijom "aplikacije" iz win-a, u shta chisto sumnjam da ce doci do tog nezadovoljstva.
    Pravo je uzivanje i komocija imati Ubuntu instaliran na ovakav nachin. Jer ne pravi nikakve probleme win-u, niti win njemu, reinstalacija Ubuntu-a na ovaj nachin, u sluchaju da dodje do potrebe za time, meni izgleda koa dechja igra u ondosu na petljanje sa win-om.
    Da, tachno je da ne moze linux, pa ni ultra popularni Ubuntu da zameni win u svemu. Ali zavisi i od toga za shta cete da koristite OS koji ste instalirali.

Podaci na praticijama koje je formirao windows vam ostaju sigurni, ne morate da se akate i maltertirate sa kojeraznim podeshavanjima, i zachkoljicama, i ne morate da dirate win particiju, + ima josh jedan OS na kompu.

Da ponovim, ja sam vrlo zadovoljan korisnik, pri ovakvom nachinu korishcenja.
    Ako ima neko neshto da doda, i misli da dodatno treba da uputi ljude u vezi ovoga, i ima neko vece znanje u vezi ovoga(nisam hteo shire od ovoga da opisujem, dok neko ne bude pitao), neka mu pojasni. Shto se tiche mene, i prochitanog na netu, TO RADI, i to radi DOBRO(naginjem ka odlichno, ali za sada nema rupa na tom putu, ali oprez uvek zadrzavam).

Koga zanima dodatno neshto neka pita, ako mogu ja cu pomoci. Ali iskreno preporuchujem da ovako probate Linuks ako ga nikad niste ranije koristili, i bojite se za podatke na . Vrlo je BEZBOLNO, i BEZBEDNO, a zadrzavate windows bez ikakve opasnosti po njega. Kad vec postanete iskusniji linuks korisnik, znacete i sami oko mnogih stvari da se snadjete.A net je pun shto se tiche podrshke, i tekstova u vezi ovoga.
    Last edited by GIGAFUN; 14th July 2010 at 21:30.
    URADI SAM PROJEKTOR
    http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=81720

Ako se nekad osetiš malen/a, zapostavljen/a i depresivan/a... Uvek se seti da si nekad bio/la najbrži spermatozoid u svojoj grupi!

Govor bi trebao biti poput zenske suknje: dovoljno dugacak da bi pokrio temu,a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo... ^_^

2. The Following User Says Thank You to GIGAFUN For This Useful Post:

Darth Error (14th July 2010)

ладидади Fan
    Level completed: 83%, Points required for next Level: 68
    Overall activity: 29.0%
    Achievements:
    Three FriendsTagger Second Class5000 Experience PointsVeteran
    Branko's Avatar
    Level
    66
    Thanks
    114

Re: Bezbedna instalacija Ubuntu-a i drugih linuksa, na Windows, bez muchenja sa podeshavanjem win-a

Ja sam tako istalirao prvo Ubuntu a pre jedno mesec dana Kubuntu. I mislim da nije potrebno posebno skidanje wubija zato sto ga sama instalacija linuksa sadrzi u sebi tj automatski ide preko njega.
    На питање присутних: "Добро, шта то радите?", одговорио је: "Ми смо агенти СУП-а, ко вам јебе матер. Хоћемо да зајебавамо овај народ и слично."

Nesvrstani Mangaš
    Level completed: 60%, Points required for next Level: 81
    Overall activity: 3.0%
    Achievements:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Darth Error's Avatar
    Level
    47
    Thanks
    60

Re: Bezbedna instalacija Ubuntu-a i drugih linuksa, na Windows, bez muchenja sa podeshavanjem win-a

Meni je taj wubi nekako bio sumnjiv... držim se ja clean instalacije... smatram da nije ništa teža...
    Ali svejedno... ipak je lijepo vidjeti da se širi zajednica korisnika Linuxa...i ja joj se pridružih tek prethodne godine....po preporukama gos'n Ketchua-e :)

"Od svih vrlina najteže je postići poniznost; ništa ne umire teže od želje za dobrim mišljenjem o sebi."
    T.S. Eliot

Manijak Otaku
    Achievements:
    GIGAFUN's Avatar
    Level
    100
    Thanks
    120

Quote Originally Posted by beyn View Post
    Ja sam tako istalirao prvo Ubuntu a pre jedno mesec dana Kubuntu. I mislim da nije potrebno posebno skidanje wubija zato sto ga sama instalacija linuksa sadrzi u sebi tj automatski ide preko njega.
    Instalacioni CD sadrzi, ali je ovo na linku novija verzija od te sa CD-a, i ne ide instalacija automatski preko njega vec mora da se izabere i pokrene.

Darth-e omashio si poentu skoro 100%
    Prochitaj ponovo o chemu se radi. Znachi poenta je imati i win, sachuvati podatke, i da budu bezbedni, a da imash i POTPUNO funkcionalan Linuks. Poshto to ide preko wubi na NTFS particiju, postoji zanemarljiv gubitak u perfomansama hard-ova, a ja imam to instalirano na laptopu, koji ima josh 2,5" hard na 5400rpm Shta mislish koliko primecujem to? Zakljuchak probaj da izvuchesh, iz teksta u prvom postu
    A tu je i nevoljnost da se odjednom predje sa jednog OS-a na drugi, i svi problemi koje to nosi sa sobom. OVO (wubi) menja stvar skoro iz korena, i daje vremena da se ljudi prilagode/ snadju sa novim OS-om+su im svi podaci bezbedni, mogu da imaju oba OS-a bez IKAKAVIH glavobolja.
    URADI SAM PROJEKTOR

Ako se nekad osetiš malen/a, zapostavljen/a i depresivan/a... Uvek se seti da si nekad bio/la najbrži spermatozoid u svojoj grupi!

Govor bi trebao biti poput zenske suknje: dovoljno dugacak da bi pokrio temu,a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo... ^_^

O.N.A.S.S.J.A Fan
    Level completed: 8%, Points required for next Level: 371
    Overall activity: 0%
    Achievements:
    Three FriendsVeteranTagger Second Class10000 Experience Points
    Drim Garkness's Avatar
    Level
    69
    Thanks
    56

Spoiler: show
    Hteo bih samo da se ubacim za trenutak. Ono što nazivaš linuks, je u stvari, GNU/Linux, ili kao što sam odskora počeo da ga zovem, GNU plus linux. Linux nije operativni sistem sam za sebe, već još jedna besplatna komponenta potpuno funkcionisajućeg GNU sistema naprvaljene korisnim od strane GNU corelibova, shell utillitya i vitalnih sistemskih komponenti koje čine pun OS, definisano po POSIX.

Mnogi korisnici kompjutera koriste modifikovane verzije GNU sistema svakog dana, a da to ne shvataju. Kroz specifičan okret događaja, verziju GNU'a koju najšire koriste danas često zovu "linux", i mnogi korisnici nisu svesni da je to u osnovi GNU sistem, razvijen od strane GNU projekta.

Stvarno postoji Linux i ovi ljudi ga koriste, ali je to samo deo sistema koji koriste. Linux je kernel: program u sistemu koji alocira resurse mašine programima koje pokrećeš. Kernel je neophodan deo bilo kog operativnog sistema, ali beskoristan sam za sebe; Jedino može da funkcioniše u kontekstu celog operativnog sistema. Linux se generalno koristi u kombinaciji sa GNU operativnim sistemom: ceo sistem je u osnovi GNU sa Linuxom dodatim, ili GNU/Linux. Sve takozvane "Linux" distribucije su u stvari distribucije GNU/Linuxa.

Je'l Ubuntu jedini distro koji podržavaju? Po kom sistemu uopšte funkcioniše to čudo, jel formira svoju virtualnu mašinu ili? Koliko resursa zahteva za pokrenuti?

Takođe, zakasnili su 2 godine. Live CD'ovi i nenormalno prosta instalacija i automatsko podešavanje GRUB'a čine da distori kao Ubuntu i Fedora komotno budu prvo isprobani, a onda instalirani. Jedina komotnost je što oba sistema rade u isto vreme (nešto zašta je i virtualna mašina več postojeće rešenje), te sve se svodi na koliko je korisno po pitanju kompujterskih resursa u odnosu na virtualnu mašinu.

edit:

A tu je i nevoljnost da se odjednom predje sa jednog OS-a na drugi, i svi problemi koje to nosi sa sobom. OVO (wubi) menja stvar skoro iz korena, i daje vremena da se ljudi prilagode/ snadju sa novim OS-om+su im svi podaci bezbedni, mogu da imaju oba OS-a bez IKAKAVIH glavobolja.
    Po onome što sam pohvatao, NTFS se smatra inferiornim po današnjim standardima file sistemom, mada razumem olakšavanje posla/bakćanja sa file sistemima. Sumnjam u ljudsku lenjost, jer zašto bi neko otvarao program da pokreće alternative programa koje već ima u Windowsu? Možda pričam iz mog iskustva sa Dual bootom, Bog zna da posle 2 nedelje izbrišem jedan od dva operativna sistema jer ih ne koristim uopšte. Ipak, kao što rekoh, ako se resursno manje kolje nego virtualne mašine, može biti koristan kod ljudi koji imaju "onih par poslova u linuxu", mada live USB napravljen samo za određene funkcije je po meni najbolja stvar za takve stvari.
    Last edited by Drim Garkness; 14th July 2010 at 22:40.

:) Otaku
    Level completed: 11%, Points required for next Level: 898
    Overall activity: 9.0%
    Achievements:
    Three FriendsVeteranTagger First ClassYour first GroupCreated Album pictures
    Awards:
    Calendar Award
    Superman's Avatar
    Level
    98
    Blog Entries
    2
    Thanks
    115

Moj prijatelj je odavno instalirao Ubuntu na taj nacin. Do sad nije imao problema (da ja znam). Cuo sam da Linux radi malo sporije nego kad je instaliran na cist disk, ali da je usporenje neprimetno u radu.

Iz vukajlija.com:
    Haos (Izvorno značenje) - imenica koja označava potpuno odsustvo reda, totalni nered, neurečeno stanje sistema, maksimum entropije. Sada se često koristi kao pridjev i označava nešto veoma dobro, gotivno, super, ekstra. Ako se upotrebljava kao imenica onda ima isto značenje kao i riječ ludilo.
    http://crtam4fun.deviantart.com/
    http://www.pixiv.net/member.php?id=2700164

‎"Creativity is contagious. Pass it on." —Albert Einstein

Manijak Otaku
    Achievements:
    GIGAFUN's Avatar
    Level
    100
    Thanks
    120

HVala za pojashenjenje ;)

Prochitaj prvi post ;) i videcesh da pishe da nije jedini distro koji podrzavaju. Postoji lista podrzanih distroa.
    ================================================== ===========================================
    NE nisu zakasnili, i wubi postoji josh od 8-ce Ubuntu-a i NE ovo NEMA VEZE sa LIVE CD/DVD-ovima i PROCHITAJ shta pishe u prvom postu, i prouchi sajt sa linka, i raspitaj se ( ako vec nisi) po Linux forumima ^___^
    I josh jednom napomenem: U pitanju je rezidentna/instalirana na hardu verzija linuksa, sa skoro svom bezbednoshcu koju nudi live, ali i sa dodatnim prednostima.
    ================================================== ===========================================

Quote Originally Posted by Superman View Post
    Moj prijatelj je odavno instalirao Ubuntu na taj nacin. Do sad nije imao problema (da ja znam). Cuo sam da Linux radi malo sporije nego kad je instaliran na cist disk, ali da je usporenje neprimetno u radu.
    To sam i ja prochitao, ali iskreno ja ne primecujem to.
    Last edited by GIGAFUN; 14th July 2010 at 22:50.
    URADI SAM PROJEKTOR

Nesvrstani Mangaš
    Level completed: 60%, Points required for next Level: 81
    Overall activity: 3.0%
    Achievements:
    Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
    Darth Error's Avatar
    Level
    47
    Thanks
    60

Quote Originally Posted by GIGAFUN View Post
    Darth-e omashio si poentu skoro 100%
    Prochitaj ponovo o chemu se radi. Znachi poenta je imati i win, sachuvati podatke, i da budu bezbedni, a da imash i POTPUNO funkcionalan Linuks. Poshto to ide preko wubi na NTFS particiju, postoji zanemarljiv gubitak u perfomansama hard-ova, a ja imam to instalirano na laptopu, koji ima josh 2,5" hard na 5400rpm Shta mislish koliko primecujem to? Zakljuchak probaj da izvuchesh, iz teksta u prvom postu
    Nisam promašio... nego to mi zvuči da je ovaj drugi način instalacije nije bezbedan... Što je sasvim netačno... samo se odvoji parcijala za "ubuntu", i to je čitava komplikacija... on sam po difoltu ti instalira grub... i ne dira ostale parcijale... Jedino što windows ne vidi tu parcijalu na kojoj je ubuntu, što ne smatram negativnim uopšte...

"Od svih vrlina najteže je postići poniznost; ništa ne umire teže od želje za dobrim mišljenjem o sebi."
    T.S. Eliot

Team ❷❽ Fan
    Level completed: 90%, Points required for next Level: 41
    Overall activity: 60.0%
    Achievements:
    Created Blog entryTagger First ClassThree Friends10000 Experience PointsVeteran
    Igor's Avatar
    Level
    77
    Blog Entries
    1
    Thanks
    518

Problem je odvojiti particiju. Ovo to ne zahteva. Svaki put kad pravis pariciju imash sansu da izgubis podatke, tako da je to nesigurniji metod.
    A ako sam fino razumeo ovo napravi fajl, fiksne velicine, koju gnu/linux vidi kao particiju = sigurniji podatci (ostali).
    Tehnokratija!

Your Sanity has a flavor.....
    We can put our differences behind us. For science. You monster.
    Sir Isaac Newton is the deadliest son of a bitch in space!
    Baka updates manga: Complete/Reding/Wish list

Manijak Otaku
    Achievements:
    GIGAFUN's Avatar
    Level
    100
    Thanks
    120

Quote Originally Posted by Igor View Post
    Problem je odvojiti particiju. Ovo to ne zahteva. Svaki put kad pravis pariciju imash sansu da izgubis podatke, tako da je to nesigurniji metod.
    A ako sam fino razumeo ovo napravi fajl, fiksne velicine, koju gnu/linux vidi kao particiju = sigurniji podatci (ostali).
    Skoro sasvim BASH tako kako si rekao. Ovo chak ni ne zahteva da imash "praznu"(bez instaliranog windows-a na njoj) particiju, vec samo da imash dovoljno prostora za instaliranje.
    Last edited by GIGAFUN; 17th July 2010 at 09:45.
    URADI SAM PROJEKTOR

Tags for this Thread