Uz pomoc ove wubi aplikacije mozete da instalirate Linux, bez diranja postojeceg widows-a
Kako je to moguce ? Prochitajte tekst ispod, ako znate i sami dodatno se raspitajte po netu.
Na ovakav nachin koristim Ubuntu linux josh od polovine maja, a naravno da je moguce instalirati i neke druge distribucije. Nisam inicijalno hteo da postavljam i pricham dok bar neko vreme ja ne isprobam, kako to radi. Ovo sam predlozio josh nekim ljudima, i za sada da kucnem u drvo, nisam chuo za bilo kakve probleme
Wubi
http://wubi-installer.org/
Wubi is an officially supported Ubuntu installer for Windows users that can bring you to the Linux world with a single click. Wubi allows you to install and uninstall Ubuntu as any other Windows application, in a simple and safe way. Are you curious about Linux and Ubuntu? Trying them out has never been easier!
Download Now
Wubi is Simple
No need to burn a CD. Just run the installer, enter a password for the new account, and click "Install", go grab a coffee, and when you are back, Ubuntu will be ready for you.
Wubi is Safe
You keep Windows as it is, Wubi only adds an extra option to boot into Ubuntu. Wubi does not require you to modify the partitions of your PC, or to use a different bootloader, and does not install special drivers. It works just like any other application. Wubi is free of spyware and malware, and being open source, anyone can verify that.
Wubi is Discrete
Wubi keeps most of the files in one folder, and if you do not like it, you can simply uninstall it as any other application.
Wubi is Free
Wubi and Ubuntu cost absolutely nothing (free as in beer), but yet provide a state of the art, fully functional, operating system that does not require any activation and does not impose any restriction on its use (free as in freedom).
Ja i plus gomila korisnika je krenula ovako. Instalacija je vrlo bezbolna, a posle je uz malo truda moguce mashinu skroz prebaciti na ubuntu, ako to pozelite.
Ubuntu se instalira kao "aplikacija" (u prevodu kao i bilo koji drugi program) s time da je u stvari potpuno funkcionalan Ubuntu, mada je ranije postojao problem da jedino nije radila hibernacija, kada se ovako instalira(ja nisam naleteo na ovaj problem). SVE ostalo radi kao i kad instalirate chisto ubuntu.
Ako budete unhappy, i hocete da deinstalirate, problem je reshiv najjednostavnijom deinstalacijom "aplikacije" iz win-a, u shta chisto sumnjam da ce doci do tog nezadovoljstva.
Pravo je uzivanje i komocija imati Ubuntu instaliran na ovakav nachin. Jer ne pravi nikakve probleme win-u, niti win njemu, reinstalacija Ubuntu-a na ovaj nachin, u sluchaju da dodje do potrebe za time, meni izgleda koa dechja igra u ondosu na petljanje sa win-om.
Da, tachno je da ne moze linux, pa ni ultra popularni Ubuntu da zameni win u svemu. Ali zavisi i od toga za shta cete da koristite OS koji ste instalirali.
Podaci na praticijama koje je formirao windows vam ostaju sigurni, ne morate da se akate i maltertirate sa kojeraznim podeshavanjima, i zachkoljicama, i ne morate da dirate win particiju, + ima josh jedan OS na kompu.
Da ponovim, ja sam vrlo zadovoljan korisnik, pri ovakvom nachinu korishcenja.
Ako ima neko neshto da doda, i misli da dodatno treba da uputi ljude u vezi ovoga, i ima neko vece znanje u vezi ovoga(nisam hteo shire od ovoga da opisujem, dok neko ne bude pitao), neka mu pojasni. Shto se tiche mene, i prochitanog na netu, TO RADI, i to radi DOBRO(naginjem ka odlichno, ali za sada nema rupa na tom putu, ali oprez uvek zadrzavam).
Koga zanima dodatno neshto neka pita, ako mogu ja cu pomoci. Ali iskreno preporuchujem da ovako probate Linuks ako ga nikad niste ranije koristili, i bojite se za podatke na . Vrlo je BEZBOLNO, i BEZBEDNO, a zadrzavate windows bez ikakve opasnosti po njega. Kad vec postanete iskusniji linuks korisnik, znacete i sami oko mnogih stvari da se snadjete.A net je pun shto se tiche podrshke, i tekstova u vezi ovoga.

Reply With Quote

Bookmarks