Najpotcenjeniji od svih žanrova. Znam da vestern nije popularan na filmu već dugo vremena, ali nekad mi se čini da postoji više mangi o Starom Rimu ili antičkoj Grčkoj, iako su mnogi crtači fanovi holivudskog ili italijanskog vesterna. Dođavola, postoji čak i manga o partizanima u Drugom svetskom ratu - čovek bi očekivao barem solidan broj vesterna! (Mada, zanimljivo je da su najbolji vesterni u zapadnom stripu nastali u Evropi - ako Amerika nije jaka u tome, što bi Japan bio, jel' tako?)
Ako izuzmemo primere iz sveta fantastike, kao što su Steel Ball Run (praktično JoJo's Bizarre Adventure deo VII), koji se događa u SAD-u krajem XIX veka, ili Trigun (druga planeta, ali sa duhom Divljeg Zapada), ima vrlo malo relativno realističnih naslova koji bi spadali ovde. Samo mi tri stvari padaju na pamet.
1. Emerald
Kratka priča Hiroakija Samure, kasnije objavljena u njegovoj kolekciji kratkih priča, Sister Generator. Good stuff.
2. Sukiyaki Western Django
Ovo je prvo bio film Takashija Miikea, a njega je u mangu adaptirao Kotobuki Shiriagari, koji prvenstveno spada u nadrealizam, tako da ne znam na šta liči konačni proizvod. Može se lako desiti da joj nije mesto ovde.
3. Red
Ovo me zanima već duže vreme, ali nije bilo prevoda (i nema ga još uvek). Bacio sam pogled na raw skenove i deluje mi još zanimljivije. Sinopsis:
Autor je Ken'ichi Muraeda (odgovoran i za Kamen Rider Spirits), manga je sejnen i ima 19 tomova. Indijanac, samuraj i prostitutka - kako takav skup likova može da omane?Set in nineteenth-century America, Red is the last living survivor of a Native American tribe that was slaughtered by white men. On a long journey in search of revenge, he travels with Iero Ito, a samurai who ran away to America after being defeated in the Seinan civil war, and Ann, a mysterious prostitute. The bonds of friendship between the three are touching. Although it is all fiction, the story seems very real as it is based on actual battles between US troops, Apaches and other tribes.
Red cover vol4.jpg
Postoji još nekoliko mangi sa tagom "western" na Baka-Updates Mangi, ali zanimljivo je da Red nije među njima, tako da lista nije preterano pouzdana.

)
Reply With Quote

Bookmarks