5 Centimeters per Second

5 Centimeters per Second

5 Centimeters per Second

Naziv: 5 Centimeters per Second
Alternativni naziv: Byousoku 5 Centimeter
Premijera: 2007
Studio: CoMix Wave Films
Tip: Film
Žanrovi: Drama, život,…

5 CENTIMETERS PER SECOND – RECENZIJA (SCARFINGER)


OBRADA:

Prevod: Vortodox


O filmu:

Ako se pitate zašto se film baš tako zove, 5 cm u sekundi je brzina kojom latice trešnjinog cveta padaju s drveta na tlo – a verujemo da nema potrebe objašnjavati vam duboko japansku simboliku koja stoji iza ove slike. Priča je naizgled jednostavna: počinje susretom dvoje tinejdžera koji se rasplamsava u idiličnu prvu ljubav, i vrhunac doživljava u noći kada mladi gospodin vozom prelazi preko pola Japana ne bi li još jednom video svoju draganu, jer su životne okolnosti naterale njihove roditelje na preseljenje, što neminovno znači i prekid veze. Međutim, film se ovde ne završava – dokazujući da su sve na prvi pogled jednostavne priče suštinski složene i višeslojne, Šinkai prati svog junaka, koji i dalje vene za davnom nikad prežaljenom dragom, u još dva životna segmenta. Prvi se bavi završnim razredima njegove srednje škole i dat je iz ugla koleginice iz razreda čija je on tajna simpatija, a drugi ga zatiče kao odraslog, zaposlenog čoveka, nesposobnog da održi normalnu vezu jer u svakoj ženi traži svoju ljubav iz detinjstva. Naravno, završna scena filma je ono što svi čekaju da vide – ponovni susret njih dvoje, dobrih 15 godina posle noći putovanja vozom.

Šinkai je filmom „5 cm per second“ uspešno objasnio neke stvari: da oblačno nebo može da bude jednako uzbudljivo kao i scena tabačine, te da bioskopski anime film kao forma i te kako uspeva da ispriča obične, ljudske priče s kojima se svako u publici može bar delom poistovetiti. Ne treba da čudi da se nalazi na top listi omiljenih animea velikog broja veterana među fanovima – ko sumnja, neka slobodno baci pogled na prvi „AMV8“ i prebroji koliko puta su korišćeni klipovi iz ovog filma.


STREAM:


 LINKOVI:

Download Stream
Download MU Stream OL
Stream V

„Bg-Anime na društvenim mrežama“

Facebook: bganime.rs
Twitter: anime_bg
Instagram: bganime
Google+: Bg-Anime.com


 • Kako bismo se zaštitili od zloupotrebe naših prevoda prvo objavljujemo strimove epizoda i oni su svima dostupni.
 • Same titlove i linkove za download ćemo objavljivati najverovatnije po završetku serije ili malo kasnije.

1,510 total views, 4 views today

No votes yet.
Please wait...

5 comments

 1. Ako sam dobro razumeo tu na kraju niko ne zavrsi ni sa kim?

  No votes yet.
  Please wait...
  1. U suštini…

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Hm! Malo tugaljivo ali u principu istinito.

  No votes yet.
  Please wait...
  1. To je bio prvi Šinkaijev ozbiljan film. Priče umeju biti pomalo patetične, ali je za svaku pohvalu kako sve to izgleda. Posebno ako se ima u vidu činjenica da su on i supruga sami sve to radili…

   No votes yet.
   Please wait...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.