Memories Katsuhiro Otomo

MEMORIES

MEMORIES

  • Naziv: Memories
  • Tip: Film
  • Žanrovi: Naučna fantastika, drama, komedija,…
  • Broj epizoda: 3 filma
  • Studio: Madhouse, Studio 4C

 

Klikom na dugme ispod ćete podržati rad sajta i prevodioca


O filmovima:

Memories Katsuhiro Otomo

Memories:

„Memories“ otvara „Magnetic Rose“, najpoznatija od tri priče. Zaplet počinje kada „Korona“, đubretarski brod koji skuplja svemirski otpad kako se letilice ne bi oštetile kvarnim satelitima i zalutalim asteroidima koji plutaju vasionom, primi misteriozni poziv u pomoć. Pošto po zakonu ne smeju okrenuti leđa S.O.S. signalu, članovi posade „Korone“ – večito pijani kapetan Rus, džangrizavi navigator Japanac, i dva astronauta, pribrani Nemac s mračnom tajnom i Meksikanac čije je glavno interesovanje jurenje sukanja – odlaze na naizgled napuštenu svemirsku stanicu, gde ih očekuje susret s njihovim najvećim strahovima. „Magnetic Rose“ je jedan od retkih primera uspešnog mešanja elemenata hard boiled naučne fantastike i psihološkog horora, a značajan je i utoliko što je ovo prvo ostvarenje čiji scenario potpisuje legendarni Satoši Kon, već tu vidno oduševljen poigravanjem sa ljudskom percepcijom stvarnosti, što je tema koja je kasnije obeležila njegovu karijeru.

 

Stink Bomb:

Druga u nizu je priča „Stink Bomb“, po tonu znatno opuštenija od „Magnetic Rose“, a po žanru pseudopolitička satira s društvenom kritikom – iliti, srpski rečeno, sprdnja. Radnja prati momka po imenu Nobuo Tanaka, sitnog službenika jedne farmaceutske kompanije, koji u želji da se otarasi uporne kijavice proba eksperimentalni lek koji još nije pušten na tržište. Iako je lek uspešno zaustavio kijanje i slinav nos, ima i jedno veoma nezgodno neželjeno dejstvo. Naime, naš Nobuo je počeo da smrdi – ali ne da onako neugodno smrducka, nego da zaudara tako pogano da se ceo Japan davi u njegovom smradu, a vlada u pomoć mora da zove vojsku. Eto vam za nauk da sledeći put ozbiljno shvatite ono upozorenje „pre upotrebe, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.“

Cannon Fodder:

Završnica filma je „Cannon Fodder“, najkraća i najbizarnija od tri celine. Animiran eksperimentalnim stilom, sa duboko simboličnom pričom, „Cannon Fodder“ je antiratna alegorija čija je poruka mučna i upečatljiva. Zanimljivo je da je ovo jedina celina koju je lično režirao Kacuhiro Otomo.


 

„Bg-Anime na društvenim mrežama“

Facebook: bganime.rs
Twitter: anime_bg
Instagram: bganime