The Wings of Honneamise

„The Wings of Honneamise“

  • Naziv: Royal Space Force: The Wings of Honneamise
  • Drugi nazivi: Wing of Royal Space Troop Honneamise, Star Quest
  • Tip: Film
  • Godina izlaska: 1987
  • Trajanje: 2h.
  • Studio: Gainax
  • Prevod: Vortodox
  • Pregled: Kori

O filmu:

 „Wings of Honneamise“ – pošto niko nije siguran kako se to tačno izgovara, u Srbiji je, iz nekog razloga, odomaćeni naziv za ovaj anime „Wings of Majonez“. Reč je o kultnom klasiku koji je čuveni Studio Gainax – najpoznatiji po tome što je svetu podario „Neon Genesis Evangelion“ – snimio 1987. godine, i koji je poslužio kao odskočna daska mnogim ljudima koji će ostaviti snažan pečat na anime istoriju, kao što, su između ostalih, Mahiro Maeda ili Hideaki Ano lično (ako ne znate ko su gospoda, Google je vaš drug).

Priča se dešava u imaginarnom svetu prilično nalik na naš, u atmosferi Hladnog rata između dve svetske sile, gde se čeka najmanji povod pa da izbije frka epskih proporcija. Kao i u svakom Hladnom ratu, dve se sile nadgornjavaju tehnološkim dostignućima, i neće proteći mnogo vremena pre nego što se jedna strana doseti da će pokazati svoga boga drugoj tako što će poslati prvog čoveka u svemir. Jedini je problem što istraživanje svemira nikoga zapravo iskreno ne interesuje, a Kraljevski svemirski odred pri vojsci je sastavljen od lezilebovića, zanesenjaka i luzera čiji je prosek bio previše nizak da odu u pilote, pa su ih poslali u astronaute. Uz ekipu koja je daleko od visine zadatka, ali kojoj ne nedostaju hrabrost i entuzijazam, pratimo priču o tome kako će se prvi čovek planete vinuti u zvezde.

Film odlikuje fantastična animacija (setite se, ovo je rađeno pre početka masovne upotrebe kompjutera u anime industriji, kad se još crtalo rukom), osećaj za detalj, netipična karakterizacija likova, kao i divno ciničan smisao za humor. Zanimljivo je da je po premijeri doživeo krah na bioskopskim blagajnama i skupo je koštao producente. Međutim, kada je počela intelektualna anime manija na Zapadu u prvoj polovini 1990-tih, „Wings of Honneamise“ je „otkriven“ kao klasik i zasluženo uzdignut na kultni nivo, uz „Akiru“ i „Ghost in the Shell“, a skok prodaje kaseta i DVD izdanja najzad je Gainaxu vratio uloženi novac.


Klikom na dugme ispod ćete podržati rad sajta i prevodioca

Stream i linkovi:


 

„Bg-Anime na društvenim mrežama“