Night on the Galactic Railroad

Night on the Galactic Railroad
(Ginga Tetsudou no Yoru)

Naziv: Night on the Galactic Railroad (Ginga Tetsudou no Yoru)
Izvorni materijal: Roman
Datum izlaska: 1985
Studio: Group TAC
Tip: FILM
Broj epizoda: 14


Prevod: Kori
Enkodovanje: Vortodox


Sinopsis:

Dame i gospodo, pred vama je čuveni „Night on the Galactic Railroad“ – jedan od najpoetskijih i najbizarnijih anime filmova „za decu“ ikad napravljenih.

Na noć varoškog festivala, dečak – odnosno mačak – odnosno dečak s mačjom glavom – komplikovano je – po imenu Đovani i njegov drug Kampanela ukrcaće se na voz koji će ih povesti pravo među zvezde, u obilazak Mlečnog puta. Usput će upoznati mnoge zanimljive putnike i videti nezaboravne prizore – kao, između ostalog, i potapanje „Titanika“ – a kako se kraj putovanja bliži, krajnje odredište galaktičkog voza postaje sve očiglednije.

„Night on the Galactic Railroad“ predstavlja ekranizaciju klasičnog dečijeg romana Kenđija Mijazave, poznatog ukletog pesnika i napaćene duše čije delo zauzima počasno mesto u savremenoj književonsti – Japana često ćete čuti da upravo ovaj roman nazivaju japanskim „Malim princem“. U romanu, Đovani i Kampanela su pravi dečaci, a legenda kaže da ih je, radi uštede u budžetu, produkcijski studio pretvorio u mace jer su lakše za animaciju. „Night on the Galactic Railroad“ se odlikuje poetičnom i nadrealnom atmosferom nalik na nepovezan san, sa usputnim epizodama od kojih je svaka čudnija od prethodne, i dirljivom pričom koja je prožeta tako dubokom simbolikom da se morate zapitati kako je dođavola autor očekivao od dece da izađu s time na kraj. Jednom kada se razotkrije prava priroda galaktičkog voza, lirski ton priče poprima i blago morbidnu dimenziju – posebno za dečiji roman – ali postaje očigledno zašto je „Night on the Galactic Railroad“ toliko kultno i uticajno delo koje mnogim odraslim Japancima spada u najdraže naslove. Inspirisao je Leiđi Macumotov serijal „The Galaxy Railways“, a s apstraktnom, filozofskom i epizodičnom strukturom direktno je uticao na „Kino no Tabi“.

Zanimljivo je da je sredinom 90-tih čuveni anime reditelj Šođi Kavamori (svet zadužio ostvarenjima kao što su „Macross“, „The Vision of Escaflowne“ i „Noein“) napravio biografski film o Mijazavinom životu, kroz eksperimentalnu animaciju prikazujući tragičnu sudbinu prerano preminulog pesnika koji se žestoko borio s mentalnom bolešću. Film se zove „Spring and Chaos“ a glavna fora je što je Kavamori ukletom pesniku podario istu odliku koju imaju junaci ekranizacije njegovog najpoznatijeg dela – u ovom animeu, isto kao Đovani i Kampanela, Kenđi Mijazava ima mačiju glavu.


Stream:


Linkovi:

Night on the Galactic Railroad

Mirror01

Mirror 02a
Mirror 02b
Mirror 02c

Mirror 03a
Mirror 03b
Mirror 03c


„Bg-Anime na društvenim mrežama“

Facebook: bganime.rs
Twitter: anime_bg
Instagram: bganime
Google+: Bg-Anime.com


  • Kako bismo se zaštitili od zloupotrebe naših prevoda prvo objavljujemo strimove epizoda i oni su svima dostupni.
  • Same titlove i linkove za download ćemo objavljivati najverovatnije po završetku serije ili malo kasnije.

921 total views, 3 views today

No votes yet.
Please wait...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.