PRINCESS AND THE PILOT

PRINCESS AND THE PILOT

„PRINCESS AND THE PILOT“
  • Naziv: PRINCESS AND THE PILOT
  • Alternativni naziv: Toaru Hikuushi e no Tsuioku
  • Izvorni materijal: Light novel
  • Godina izlaska: 2011
  • Studio: Madhouse
  • Tip: Film
  • Žanr: Drama,…
  • Prevod: Isidora

Sinopsis:

Anime film studija Madhouse u svetu poznat kao „Princess and the Pilot“, čiji se komplikovani naziv na japanskom jeziku na srpski najpribližnije može prevesti kao „Sećanje na mog pilota“.
Radnja je smeštena u svet nalik našem, u doba koje neobično podseća na Prvi svetski rat. Dve nacije ratuju već decenijama, i čini se da mirovni sporazum nije ni na pomolu. Fana je devojka iz stare plemiće porodice, čiji se predstojeći ugovoreni brak sa prestolonaslednikom doživljava kao tračak nade u ratom opustošenoj zemlji, da ne govorimo da je reč o sjajnom propagandnom potezu. Jedini je problem što, da bi stigla do prestonice na svoje venčanje sa princom, Fana mora da pređe preko neprijateljske teritorije. Država unajmljuje Karina, najboljeg pilota kojim raspolaže, da bezbedno isporuči nevestu. On prihvata zadatak tek u zamenu za basnoslovnu nagradu, jer iako mu među svim pilotima u vojsci nema ravnog, Karino ne izgara od patriotskih osećanja. Budući da mu je majka poreklom iz neprijateljske zemlje, od detinjstva je trpeo šikaniranje, te je jedina domovina koju priznaje kao svoju nebo kojim leti.
Dok ovo može zvučati kao stereotipni zaplet, jaka strana filma „Princess and the Pilot“ je to što je uspeo da ga učini svežim: radnja se kreće predvidivim tokom samo do jednog određenog trenutka, a onda političke intrige nemilosrdno uzimaju danak. Likovi su upečatljivi, dopadljivi i začuđujuće realistični – posebno Fana, princeza, koja će vas brzo uveriti da nema mnogo toga zajedničkog sa svojim diznijevskim koleginicama. A za slučaj da srceparajuće romanse nisu, po srpski rečeno, vaša šolja čaja, ne sekirajte se – Madhouse po običaju briljira sa animacijom, te će vam scene vratolomnih dvoboja starinskih aviona sigurno držati pažnju.
„Princess and the Pilot“ je snimljen 2011. prema romanu Korokua Inumure, u okviru projekta studija Madhouse da svake godine izbaci po jedan animirani bioskopski hit.


Klikom na dugme ispod ćete podržati rad sajta i prevodioca

Stream i linkovi:


 

„Bg-Anime na društvenim mrežama“