Naruto, najbolj ili najgori anime svih vremena?

Naruto, najbolj ili najgori anime svih vremena?

 

Naruto, najbolj ili najgori anime svih vremena?
Naruto, najbolj ili najgori anime svih vremena?

Zašto baš Naruto?

Sigurno ste mnogo puta videli žučne rasprave o tome kako je Naruto najbolji ili najgori anime ikada. Ovde ću pokušati da odgovorim na to pitanje i razjasnimo zašto postoji tolika fama BAŠ oko ovog, a ne oko nekog drugog anime naslova.
Autor mange „Naruto“ je Masaši Kišimoto, pre toga je imao par amaterskih kratkih mangi, ali nijedna od njih nije prošla zapaženo. Manga je izlazila petnaest godina tokom kojih je bila praćena anime serijom, filmovima, video igrama, figurama i mnogim drugim mamipara materijalima. Nepotrebno je reći da je Naruto u Japanu veoma brzo doživeo popularnost koja je samo rasla. Zahvaljujući ubrzanom razvoju interneta i napornom radu fanova, serija je počela da dobija na popularnosti širom sveta. Manga je zvanično sa izlaženjem počela 1999. godine (pilot je izašao 2 godine ranije), a prva epizoda serije je bila prikazana već 2002. godine na japanskoj televiziji. 
Sama manga se može zavesti kao jedan od tipičnih predstavnika maratonskih šonen naslova. Ali, postavlja se pitanje, zbog čega je BAŠ Naruto doživeo toliku popularnost?

Trenutak (Fansuberi naši sveci):

Veliki faktor u podizanju popularnosti serije „Naruto“ imao je momenat kada se ona pojavila. Ranije sam napisao da je to bilo u vreme kada je internet počeo da se masovno koristi širom sveta, ali ne sme se izostaviti i činjenica da je u tom periodu fansuberska scena bila vrlo živa. Da nije bilo piraterije (“najvećeg neprijatelja anime industrije”) „Naruto“ danas ne bi bio popularan koliko jeste, Kišimoto bi bio znatno siromašniji, a deca tužnija… ili ne?
Sa moje tačke gledišta, kreatori i distributeri serije Naruto treba da budu zahvalni fansuberima za polovinu para koje danas imaju. Naime, da Naruto nije postao dostupan na internetu sumnjam da bi se neka televizija tako lako zainteresovala za kupovinu licence ili prikazivanje iste na svojim kanalima. Možemo da se lažemo koliko hoćemo, ali filmski urednici različitih ustanova i televizija u velikoj meri zavise od piraterije. 
Zaboga, malo je kuća koje su u stanju da isprate sve filmske festivale (pored najbitnijih), a kamo li da isprate serijske filmove iz celog sveta, a posebno kada se ostatak sveta (Japan) ne cima da ih promoviše. Opšte je poznato da se Japanu pop kultura dogodila, tj. popularnost animea i mange kao medija je nešto što je postalo predstavnik Japana, a da oni to nisu ni nameravali… dakle, internet je odradio svoje. 
Da se vratimo na temu, korisnici interneta u to vreme su u najvećoj meri bili tinejdžeri od 13-25 godina. Oni koji su imali sreće da dođu do dobrog interneta, a tu su bili i studenti koji su imali pristup univerzitetskom internetu. Kad se sve sabere i oduzme, idealan trenutak da baš Naruto, serija koja je nedavno počela da se pojavljuje na internetu i koja je bila drugačija od uobičajenih crtaća stvorila je svoje fanove.

Fansub grupa koja je radila na seriji Naruto
http://www.dattebayo.com/

Za koga je primeren Naruto?

Kao što već rekoh, Naruto je tipičan primer maratonske šonen serije koja ima zadatak da mlade dečake (a i devojčice) zabavi, naloži, nauči „snazi prijateljstva“, navuče na seriju i da od njih muze pare koje su dobili za užinu jer žele da kupe figuru omiljenog lika. Generalno gledano, ovaj naslov ispunjava sve uslove. Glavni junak je po šablonu — siroče željno pažnje koje zbog drugih mora da pati, samo se snalazi u svetu odraslih, dokazuje i daje primer drugima. „Od ludaka do junaka“ — sa svojim drugarima glavni heroj prolazi kroz rigorozne testove, trening i iskušenja kako bi bio priznat od strane ostalih. Mnoštvo likova daje prostora da se svako poistoveti sa nekim onih i samim tim daje razlog više da se gleda serija. 
Dakle, zbog akcije, komedije i mnoštva različitih likova, Naruto je više nego interesantan za tinejdžere, a posebno one koji se tek susreću sa animeom.
Takođe, element koji je veoma jak kod Naruta je dobra muzika na kojoj mnoge serije mogu da joj pozavide. Naravno, i ona je varirala od sezone do sezone, što je sasvim normalna stvar.

Serija koja raste sa svojom publikom?

„Naruto“ je na početku bio namenjen nešto mlađoj publici, ali je veoma brzo pokušao da uđe u svet malo starijih. Ovo je sasvim prirodna stvar, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je serija aktuelna preko 13 godina. Nemojte misliti da je ovo prvi slučaj da serija napreduje zajedno sa svojom publikom. Ovaj serijal je od jedne obične sprdnje krenuo stopama koje su mnogo obećavale i tako uspeo (donekle) da isprati svoju publiku.
Dakle, autor je bio dovoljno pametan da bude u kontaktu sa fanovima i sasluša njihove želje i potrebe. Postavlja se samo još pitanje koja je bila cena toga…
„Naruto“ je serija koja u sebi nosi niz problema od kojih ću u ovom tekstu istaći samo one najveće.
Anime je krenuo da izlazi dok manga još nije bila ni na polovini priče, što je dovelo do toga da su gledaoci morali da se pate sa bezbroj besmislenih filer epizoda. Kod filera je kvalitet opadao u svakom smislu; u animaciji, priči, muzici, smislu, bukvalno svemu. Dakle, ako neko želi da gleda seriju danas, obavezno mora da potraži spisak filer epizoda i kloni ih se. 
Kišimoto je bio mlad mangaka i početak mange je obećavao priču koja je pre svega trebala da bude zabavna, ne preterano ozbiljna i naravno predviđena za mlađu publiku. Međutim, vremenom je poželeo da nam predstavi nešto ozbiljniju avanturu. Meni se lično taj deo dopao, ali… Previše je slušao publiku i svoje urednike jer je po njihovoj proceni priča postala previše mračna i ozbiljna, što nije prihvatljivo za jedan šonen nedeljnik. Dakle, pretilo mu je jedno veliko „Pa-pa, i doviđenja“, ako ne vrati priču na kolosek koji su mislili da je ispravan. Kad je to uradio, tada sve pada u vodu. Umesto da ode korak napred, otišao je četiri unazad. Umesto fanova dobio je ljude koji najbolje mogu da ismevaju seriju i mangu. Oni koji su gledali/čitali, tačno znaju na šta mislim kad kažem „diznijevski momenat“ koji od solidne priče napravi materijal za sprdnju po celom internetu (a vala i mimo njega).
Tada je manga u velikoj meri izgubila na popularnosti i bilo je vreme da se autor vadi iz rupe, koju je sam iskopao, kako zna i ume. Trebalo je nekako smiriti fanove i završavati priču.
Ostatak mange se razvijao u nekom manje/više očekivanom smeru i kraj koji je trebao da bude uživanje se pretvara u osećaj olakšanja da je ta muka napokon gotova.
Sada kada pogledam, „Naruto“ je postao jedna papzjanija koja je na granici da ne bude jestiva. Dobro je začiniti jelo, ali ako preteraš dobija se kontra efekat, isti je slučaj i ovde bio.

Skriveni elementi u seriji?

Fanovi serije povremeno kao argument da je serija dobra koriste izgovor da ima mnogo filozofije, simbolike, mitologije itd. Što je istina samo u onoj meri koliko pojedinca tako nešto može da interesuje. Istina je da se Kišimoto u velikoj meri koristio japanskom mitologijom, posebno kad je u pitanju odabir imena, a ima i dosta elemenata iz Budizma i spiritualizma. Međutim, kao što rekoh, to prosto nije za svakoga i nije nimalo redak slučaj da autori koriste „neki“ mit, filozofiju ili čak ideologiju prilikom stvaranja određenog dela, ali to ne čini seriju kvalitetnom. Podsetiću da je i prva Evangelion serija gledana kroz prizmu filozofije, religijsku stigmu, psihološko procenjivanje, a autoru su se samo dopali krstovi, pojam anđela i dok je radio seriju bio je u depresiji, pa je to malo reflektovao na svoj rad… 

Što se mene tiče bilo mi je zabavno da kopam po netu informacije o bogovima i čitam priče o njima, ali to je nešto što me zanima i što bih, pre ili kasnije, pročitao i nevezano za „Naruta“. U pitanju su lična interesovanja. Dakle, ovo ne može da se zavede kao valjan argument zašto je serija dobra.

Po čemu bih izdvojio Naruto seriju (sažetak)?

Serija se oslanja na činjenicu da ima mnogo likova koji su manje ili više interesantni. Nažalost nije svima dovoljno pažnje dodeljeno, ali kada bi se svačija priča prikazala u seriji onda ne bismo mogli nikako da ostanemo na osnovnoj priči. Zamisao sveta u kom se odvija serija je interesantna, ali do samog kraja nedefinisana. Ni u jednom momentu nije tačno razjašnjeno koliko svet ninđi ima dodira sa ostatkom sveta. Ponekad imam osećaj da je to rezultat činjenice da ni sam Kišimoto nije bio potpuno siguran po tom pitanju, već je prosto neke (mnoge) stvari radio usput. Jedan od jako lepih momenata u seriji je skok kroz vreme i susret sa istim likovima koji su porasli. 
Kada su problemi u pitanju mora se početi sa užasnim filerima kojih ima bezbroj. Nekonzistentnost u priči i nivou ozbiljnosti. Serija ima tolike oscilacije po tom pitanju da je to dovedeno do apsurda. Nekako je sve delovalo mnogo bolje dok nismo videli kako autor namerava da završi seriju, što je bilo poražavajuće. „Naruto“ je relativno brzo postao popularan i počeo da se prikazuje u Americi gde je serija bila označena za još mlađu publiku (do 12 godina). Zbog toga su tamošnji distributeri morali da koriste sataru za oblikovanje (cenzurisanje) serije da bi prikazivali svojoj nevinoj dečici i posledično, epizode za zapadno tržište traju 15 minuta, dok su u originalu 20 minuta, što čini solidnu razliku.

Krv, opasno oružje i gomile scena su izbačene i serija gubi na svom šarmu. Nažalost i u Srbiji je dobar deo fanova imao priliku da gleda zapadnu verziju serije. U jedno sam siguran, a to je da sam ja gledao samo tu verziju ne verujem da bih izdržavo više od par epizoda. Naravno, vrlo brzo se autorima dopala količina novca koja dolazi odatle i počeli su da podležu predlozima da je to ipak namenjeno mlađoj publici… Na kraju dolazimo do toga da je dobar potencijal užasno protraćen i dobija se osećaj gubljenja vremena. 

Filer epizode sa jelom…

Pad kvaliteta animacije…

P.S. Ja, lično, sam u nekom momentu izgubio strpljenje za tv seriju, zbg filera itd. i prešao u potpunosti na mangu koja se držala priče i davala trunke smisla celokupnom beznađu. Na kraju sam, kao i većina ljudi u to vreme, mangu čitao iz navike i u nadi da će se ubrzo završiti. Da, seriju sam zavoleo, nadao se da će biti nešto više, a onda sam dobio gomilu blata u lice. Duboko uzdahnuo, oprao se i nastavio dalje…
Dobro: interesantni likovi, dobra postavka i zamisao sveta, muzika, momenat kad su likovi porasli…
Loše: fileri, nedoslednost kada je u pitanju ozbiljnost serije, protraćen potencijal, gubljenje vremena…

 

Ekstremi?

Obožavaoci (fanovi), predstavljaju grupu visokog stepena aktivizma, čitaoce koji preteruju i po samoj definiciji, oni ulaze u domen ekstrema. Dakle skloni su detaljnom izučavanju određenog dela, emotivnom vezivanju i neracionalnom ponašanju. Isto je i sa fanovima serije „Naruto“, s tim što su oni uspeli da odu i korak dalje, ali u negativnom smislu. Naime, govorim o onoj grupi fanova koji besramno i potpuno neosnovano dižu seriju u visine koje verovatno nikada neće uspeti da dosegne. Internetom je neko vreme vladao naziv Narutard koji dovoljno govori sam po sebi. Problem s njima je bio u tome što su, uglavnom, samo „Naruta“ gledali i nijednu drugu anime seriju, a daju sebi za pravo da kažu da su sve ostale serije lošije od njihovog favorita. Neprimereno i dečije ponašanje koje ne može da doprinese nijednoj raspravi. Sa druge strane postoje oni koji baš zbog postojanja narutarda mrze seriju iako je nikada nisu gledali, što je podjednako loše. Stojim iza toga da je neophodno odgledati neki film/seriju da bi mogao o tome da se daje sud. Ukoliko niste u stanju da otvorenih shvatanja i bez očekivanja započnete gledanje nekog naslova, onda niste kompetentni da date ikakav sud, osim subjektivnog, koji je samim tim irelevantan. 

Da li bih preporučio nekome?

Ako neko voli tako nešto, zašto da ne. Naruto definitivno nije prva serija koju bih nekome preporučio, šta više nije ni među prvih deset. Izuzetak bi bio slučaj da je taj neko veliki ljubitelj šonen žanra i da ima vremena na pretek. 
Naravno, i ako bih dao preporuku za Naruta, to bi bilo sa napomenom da se izbegavaju fileri, jer zaboga niko ne želi da gleda epizode u kojima Naruto i drugari kuvaju ili traže smrdibubu… treba poštovati svoju i tuđu inteligenciju, kao i vreme.
„Naruto“ je u jednom momentu odigrao značajnu ulogu u uvođenju ljudi u svet animea, što je sasvim u redu. Svako mora od nečega da počne, mnogo je bitnije kojim će putem kasnije ići i da li je taj neko otvoren za otkrivanje drugih dela. 
Slobodno volite „Naruta“, nije greh, ali budite otvoreni da otkrijete još dobrih serija vrednih pomena.
Piše: Bojan Vukadinovič/Deda/Vortodox