SAKASAMA NO PATEMA

Sakasama no Patema
Sakasama-no-Patema

Naziv: Naopaka Patema (Sakasama no Patema, サカサマのパテマ)
Vrsta: Film
Godina: 2013.
Režija: Jošiura Jasuhiro
Animacija: Asmik Ace

O filmu:

Patema je mlada devojka koja živi u distopijskom svetu u podzemlju koje je sačinjeno od bezbroj tunela, skrivenih prolaza i neotkrivenih lokacija. Ona gori od želje da otkrije što više toga i da poseti svako mesto, međutim zakon joj brani da odlazi u određene delove podzemlja, a ti delovi su njoj, naravno, najinteresantniji. Kako bi zadovoljila svoju znatiželju ona ipak odlazi u delove gde ne bi smela i jednog dana se susreće sa čovekom koji stoji naopačke, a onda počinje da pada u vis do izlaza iz podzemlja gde otkriva postojanje naopakog sveta… tu počinje njena najveća avantura.Recenzija:

Na početku filma se vidi arhivski snimak koji pokazuje da je svet kakav danas poznajemo doživeo ogromnu promenu i da je deo sveta postao „naopak“. Oni koji su ostali na zemlji su smatrali da je u pitanju Božja kazna i da su naopaki kažnjeni jer su grešnici. Već u prvih par minuta se upoznajemo sa glavnim negativcem, a potom i sa glavnom junakinjom filma, Patemom, i njenim svetom. Film odiše atmosferom stimpanka pomešanom sa postapokaliptičnom postavkom.Priča:

Oko godinu dana pre nego što je izašao ovaj film imao sam priliku da odgledam igrani film „Upside Down“ koji je imao radnju veoma nalik ovoj iz Naopake Pateme. Postavlja se pitanje šta je starije i šta je zapravo original. Nije me mrzelo i bacio sam se na istraživanje i došao do interesantnog intervjuasa režiserom animea, Jasuhirom Jošihurom, gde su ga lično pitali da li je bio inspirisan filmom Upside Down koji je ranije izašao. Jošihuro tvrdi da je tek za vreme izrade svog filma saznao za postojanje igranog filma Upside Down za koji je video samo poster i ništa više, pa čak ni trejler. Takođe kaže da su u februaru 2012. godine objavili kratke anime web epizode, što je bilo dosta pre izlaska američkog igranog filma. Sve u svemu, da li je u pitanju originalna priča ili plagijat prepuštam gledaocima da procene, a ja ću ostaviti tu polemiku za sada po strani.
Najkraće rečeno, pred vama je solidna naučnofantastična priča sa primesama romanse i komedije. Priča je lepo obrađena, ima dovoljno prostora da se obrade osnovni problemi, ali to nije ni približno onome što bi moglo da se ispriča da je u pitanju anime serija ili makar dvočasovni film. Jako mi se dopada kako je predstavljena razlika u svetovima, kao i ideje zašto je došlo do pojave naopakih ljudi. Najveći problem sa Patemom je što je u pitanju samo film u koji su pokušali dosta toga da ubace, ali očigledno nisu mogli sve da razrade, što na momente čini priču „šupljikavom“. Ali, kad se sve sagleda, priča je dovoljno interesantna da vas zadrži do samog kraja. Definitivno ne treba očekivati vrhunac režije i pripovedanja, ali je daleko od lošeg i moglo bi se reći da je u pitanju sasvim solidna priča (ako se zanemari postojanje filma Upside Down).Audio-vizualni doživljaj:
Scene zarđalih cevi, pokvarennih mašina, starih kuća, oronulih krovova i prljavih zidova daju odličan utisak distopijskog sveta u kom se odvija radnja. Svako malo su prikazane scene ostataka starog sveta obraslog u korov i čini se da su scene u nekim delovima namerno zamućene tako da povećavaju osećaj rustike. Da su scene rađene detaljnije ili da su koristili više CGI-a mislim da ne bi postigli ovako dobar efekat. Što se zvuka tiče, velika je pohvala što su autori obratili mnogo pažnje na to kako zvuči govor u podzemlju gde ima pregršt cevi koje stvaraju drugačiji ton za svaki zvuk. Muzika je dobro uklopljena u scene, naravo u pitanju je klasična muzika, koja veoma podseća na muziku koju možete čuti u filmovima studija Ghibli. Takođe, za svaku pohvalu je što su imali hrabrosti da tokom samog filma koriste numeru sa prijatnim ženskim vokalom… šteta što se ne srećemo češće sa ovakvim momentima.Konačna ocena:

Ideja filma, kao što već rekoh, nije ništa novo ili revolucionarno, ali ima sasvim solidnu podlogu za nešto što bi moglo da bude jako dobro. Verujem da bi više moglo da se prikaže i na bolji način odradi da je film trajao duže, a ovako se jedva provlači kao nešto iznad proseka. Što u sutšini i nije preteško s obzirom na to koliko anime filmova godišnje izađe. Ono što u mnogome izvlači film jesu scene koje su zaista lepo odrađene, a ono što je mene lično osvojilo jesu neočekivani komični momenti koji su u krajnju ruku šarmantni. Atmofera u filmu je jako dobro predstavljena što je možda jedan od glavnih aduta filma koji vas vuče da ga pogledate do kraja. Sve u svemu, ono što smo već mnogo puta imali priliku da doživimo, film koji ima dosta neiskorišćenog potencijala.
Ukoliko volite Fallout postavku pomešanu sa romantičnom komedijom onda je ovo idealan film za vas.
Ocena: 6.5/10